BUSINESS KNOW-HOW, Finanțe pentru afacerea ta

Scutirea de impozit pentru firmele din IT: care sunt condițiile?

Scutirea de impozit pentru firmele din IT, un subiect foarte des dezbătut, este un beneficiu de care acest domeniu de activitate se bucură, iar condițiile prevăzute de legislație sunt foarte bine definite.

Potențialul forței de muncă din IT a transformat România într-o destinație preferată a investitorilor, peste 80% din companiile de top la nivel global din acest segment având sedii și activitate comercială aici.

În 2022, se preconizează că activează peste 200.000 specialiști în IT, iar contribuția lor la PIB a crescut considerabil în ultimii patru ani, ajungând la aproape 7%. La nivel european, țara noastră începe să se remarce printre principalele forțe din segmentul IT&C.

Mai jos regăsiți cele mai importante condiții care trebuie îndeplinite de companiile ce activează în industria IT pentru a beneficia de această scutire de impozit:

  • Să aibă înscris în Actul Constitutiv unul dintre codurile CAEN: 5821, 5829, 6201, 6202, 6209. Acestea includ “crearea de programe pentru calculator”.
  • Angajatul, care deține o diplomă de absolvire a unei instituții de învăţământ superior acreditată, trebuie încadrat pe unul dintre următoarele Coduri COR: 252101, 251201, 251203, 251205, 251206, 251202, 251101, 251204, 351201, 351202.
  • În cadrul companiei trebuie creat, de sine – stătător, un departament / oficiu / birou / compartiment specializat de informatică și menționat în organigramă.
  • Companiile cu vechime trebuie să figureze în balanțele contabile din anul precedent cu venituri înregistrate din activitatea de “creare de programe pentru calculator”, în timp ce pentru firmele înființate în cursul anului fiscal se aplică o excepție pentru această condiție.

Întrunind criteriile de mai sus, angajatorii din IT au posibilitatea de a obține scutirea impozitului pe salarii, care este de 10% din salariul brut.
Scutirea de impozit favorizează plata unor salarii mai mari, ceea ce a făcut ca acest domeniu să devină foarte atractiv pentru o forță de muncă cu un nivel înalt de calificare.

Astfel, industria IT a devenit un exemplu pentru ”așa da”, care se bucură de o creștere anuală constantă.

Experții MyWiz susțin activitatea companiilor din IT și le facilitează întreg procesul de centralizare a documentelor justificative care sunt solicitate la scutirile de impozit.

Serviciile MyWiz de contabilitate online, cu expert contabil dedicat, cât și urmărirea online a activității companiei sunt la numai un click distanță! Contactează-ne acum pentru un demo!

Noutăți

Meniu