Blog Contactează-ne: 0742 035 425[email protected]

E profitabilă compania ta? P&L-ul cel de fiecare zi

Ca antreprenor sau manager, ești așa de prins cu treburile și alergătura (sau întâlnirile online) încât uneori chiar pierzi șirul orelor… nenumăratele activități pe care le faci în fiecare zi țin nu numai de livrarea de servicii sau de fabricarea de produse și trimiterea lor către clienții deja contractați, ci și de tot felul de lucruri pe care le faci pentru a atrage clienți noi: dai telefoane, pregătești oferte, plătești reclamă etc., ca să nu mai punem la socoteală și administrativele: încasat și plătit facturi, întocmit avize și tot felul de alte documente.

Toate aceste activități îți consumă tot timpul, dar îți și aduc (și consumă!) și banii. Și atunci, în toată această nebunie, cum te asiguri că munca ta e răsplătită cu profit, cum știi că, la finalul acestor zile de efort, ieși pe plus?

Cel mai bun barometru al banilor care intră și ies din companie este contul de profit și pierderi (sau P&L-ul, numele prescurtat al termenului englezesc ”Profit&Loss”). Practic, acesta colectează totalitatea veniturilor obținute din exploatare (adică din manifestarea obiectului de activitate al companiei), dar și a celor provenite din alte surse de venit, de exemplu chirii, dobânzi etc. Din acestea, se scad apoi costurile de funcționare (utilități, salarii) și cheltuielile (materii prime, transport, alte cheltuieli de producție și vânzare). Rezultatul obținut îl reprezintă câștigurile brute, sau câștigurile înainte de aplicarea taxelor.

O astfel de evidență este obligatorie anual, conform legii, dar nu ne împiedică absolut nimic să o verificăm cât de des dorim. O metodă uzuală, mai ales dacă lucrezi cu un contabil, este să verifici lunar contul de profit și pierderi, după ce contabilul ”închide situația” (cu alte cuvinte, centralizează toate documentele reieșite din lista aceea lungă de activități enumerată la începutul articolului).

Însă trăim în epoca vitezei și a digitalului, motiv pentru care avem soluții să ne putem verifica contul de profit și pierderi chiar și în fiecare zi. Bine-bine, o să spui, dar contabilul nu îmi dă această evidență în fiecare zi…

Lucrul bun este că, dacă folosești, de exemplu, servicii automatizate de contabilitate, aceasta presupune că ai acces 24/7 la o platformă online care face centralizarea de documente în timp real (totul, desigur, sub atenta supraveghere a unui expert contabil, deci așa cum trebuie). MyWiz este exact acest tip de serviciu: tu ai o interfață super prietenoasă și ușor de folosit pe care poți verifica la orice oră situația încasărilor, cheltuielilor și plăților la zi, într-o secțiune de P&L dedicată care îți spune dintr-o privire dacă la finalul zilei ai profit sau pierdere. Mai e o parte bună: cum poti emite marea majoritate a documentelor direct din platformă, nu-ți bați capul cu evidența lor. Este doar nevoie de o minimă atenție la documentele pe care le primești de la terți (bonuri, facturi etc.) și care trebuie încărcate și ele în această platformă. Se vor prelucra apoi rapid, iar P&L-ul adus la zi instant, deci acuratețea acestuia este foarte mare.

Avantajul uriaș al accesului rapid și non-stop la situația financiară a firmei este acela că poți lua hotărâri mult mai eficient și mai bine informat. De exemplu, dacă vezi că la finalul unei zile ești pe pierdere, te uiți la posibilele motive pentru care s-a întâmplat acest lucru și acționezi imediat, nu mai aștepți finalul de lună pentru ca pierderea să se adâncească. A întârziat un client cu plata? Verifici cu el când poate fi remediată situația. Ai avut o cheltuială mai mare? Faci un efort în plus să ai vânzări mai mari în zilele următoare ș.a.m.d. În acest fel, ai un control mult-mult mai bun al propriei afaceri și al profitului tău.

E-Book Gratuit!