BUSINESS KNOW-HOW

Cum alegi un contabil profesionist pentru afacerea ta

Indiferent de mărimea business-ului tău, cu siguranță, ți-ai pus sau ai primit, măcar o dată în viață, întrebarea: „Unde găsesc un contabil bun?” Iar dacă ești un antreprenor la început de drum, știi cât de important este să ai alături un contabil profesionist. Dar, mai ales, un contabil de încredere care să te ajute să gestionezi corect finanțele companiei, să depună la timp toate declarațiile și să te sfătuiască onest atunci când întâmpini dificultăți de ordin financiar. Din punctul nostru de vedere, un adevărat expert contabil trebuie să bifeze cel puțin 4 caracteristici principale. În primul rând, să aibă referințe bune, să fie specializat pe start-up-uri sau IMM-uri, să aibă un raport bun costuri-servicii oferite. Apoi să fie, preferabil, singurul care se ocupă de contabilitatea companiei tale și să fie disponibil atunci când ai nevoie.

Să vedem împreună de ce aceste calități sunt esențiale pentru a te asigura că lași contabilitatea afacerii tale pe mâinile cui trebuie.

Un contabil profesionist vine mereu cu recomandări bune

Dacă îți dorești servicii de contabilitate de încredere, cel mai bine este să-ți începi căutarea prin a cere recomandări de la alți antreprenori. Astfel, vei putea afla mai multe detalii despre modul de lucru al unui contabil. Dar și cât de mult interes arată față de un business și dacă este proactiv și orientat spre soluții. O sursă bună de referințe este și social media, mai ales grupurile dedicate antreprenorilor de pe Facebook sau LinkedIn. Poți pune ușor o întrebare sau poți căuta recomandări deja existente. După ce selectezi mai multe opțiuni, cel mai bine este să-ți faci o listă preliminară, cu plusuri și minusuri, iar, apoi, să verifici costuri.

Caută oferte pentru servicii de contabilitate dedicate antreprenorilor și IMM-urilor

La fel ca în orice domeniu, specializarea este cheia către performanță. Tocmai de aceea, este bine să cauți un contabil expert care este specializat pe companii mici și mijlocii. Acesta va înțelege mai bine dinamica afacerii tale, va fi la curent cu toate schimbările legislative care te vizează și va știi să-ți recomande bune practici din experiența sa anterioară. Mai mult, îți va putea aloca timpul necesar atunci când ai nevoie de sfaturile sale.

Un contabil bun nu este neapărat un contabil scump

În funcție de dimensiunea afacerii tale și de volumul pe care îl ai la nivel de facturi, deconturi sau declarații, este important să găsești oferte pentru servicii de contabilitate flexibile, care să-ți asigure un raport bun costuri-servicii oferite. Majoritatea contabililor au o serie de pachete standard. Dar verifică înainte de a semna un contract dacă le poți adapta specificului business-ului tău. Și, mai ales, întreabă ce se întâmplă dacă într-o lună ai un volum mai mic sau un volum mai mare față de contractul agreat.

Caută să ai un contabil dedicat, care se să fie singurul care se ocupă de afacerea ta

Când îți dorești servicii de contabilitate de calitate, trebuie să ai în vedere exact cine se va ocupa de finanțele companiei tale. Pe lângă experți contabili dedicați, există și firme de contabilitate care obișnuiesc să aloce mai mult de un om pentru un client, în funcție și de volumul de muncă al acestuia, dar și de încărcarea echipelor lor. Deși poate părea un lucru bun la început, ca antreprenor ai, de fapt, nevoie de un contact direct. Acesta trebuie să fie disponibil atunci când ai întrebări și, mai ales, care să-ți învețe și să-ți cunoască business-ul pentru a-ți oferi sfaturi personalizate.

Găsești contabili profesioniști în platforma MyWiz

În platforma MyWiz ai acces la un expert contabil dedicat, la dispoziția ta permanent. Acesta se ocupă de întocmirea situațiilor financiare și de raportările contabile obligatorii sau a altor documente pentru autorități. Mai mult, este un expert în zona de IMM și un profesionist cu care poți comunica prin intermediul platformei și care, dincolo de activitățile contabile reglementate, te poate ajuta cu sfaturi atunci când ai nevoie. Avantajul este că totul se desfășoară mai rapid, 100% online, într-un mediu în care datele sunt protejate, iar schimbul de documente între voi se realizează instant, eliminând timpul pierdut lunar în a strânge totul în dosare și a le duce, fizic, contabilului tău.

Noutăți