BUSINESS KNOW-HOW, Finanțe pentru afacerea ta

Ce este impozitul pe profit și de ce e important?

Pe scurt, impozitul pe profit este o taxă aplicată tuturor agenților economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării.

De ce este important? Pentru că această taxă contribuie la bugetul țării.

Ce este „profitul impozitabil”? 

Profitul impozabil este calculat prin scăderea cheltuielilor deductibile din veniturile totale ale companiei. Dar atenție! Termenii de „cheltuieli deductibile” și „nedeductibile” sunt mereu supuși modificărilor legislative, așa că cel mai bine este să te consulți mereu cu un contabil priceput care te poate ține la curent cu toate aceste modificări.

Cine trebuie să plătească acest impozit? 

Orice companie, fundație, organizație sau societate cooperativă care are un statut de persoană juridică trebuie să plătească impozitul pe profit către bugetul statului, conform Codului Fiscal al României.

Există însă și câteva categorii de contribuabili care sunt scutiți de această plată. Cultele religioase, instituțiile publice și instituțiile de învățământ sunt doar câteva exemple de categorii de contribuabili scutiți de această taxă.

Care este perioada fiscală?

În mod obișnuit, perioada fiscală este un an calendaristic. Companiile trebuie să depună declarații fiscale și să plătească impozitul pe profit până la data limită de 25 martie a anului următor.

Companiile trebuie să depună declarații fiscale periodice, inclusiv declarații anuale de impozit pe profit. În declarație, trebuie să furnizeze informații detaliate despre venituri, cheltuieli și alte aspecte relevante.

Există și plăți anticipate

Companiile trebuie să plătească rate anticipate de impozit pe profit pe parcursul anului fiscal, pe baza estimărilor veniturilor și cheltuielilor. Diferența dintre plățile anticipate și impozitul final se poate regla la depunerea declarației fiscale anuale.

Cere ajutor profesional

Din cauza complexității regulilor fiscale, multe companii aleg să lucreze cu contabili sau consultanți fiscali pentru a se asigura că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale și beneficiază de potențiale avantaje fiscale.

Și tu poți beneficia de un contabil dedicat și platformă software care te ajută să automatizezi ușor și din mers toate procesele afacerii tale.

Cere un demo MyWiz!

Noutăți

Meniu