Elaborarea unui plan financiar inițial este poate unul din cei mai importanți pași pe care orice antreprenor trebuie să-i facă la început de drum.
În acest articol vă prezentăm șapte dintre acești pași, cei mai relevanți pentru mediul antreprenorial.
1. Stabilirea obiectivelor financiare
Stabilirea obiectivelor financiare este punctul de pornire a oricărui plan. Mai întâi trebuie să identificați obiectivele pe termen scurt, mediu și lung. Acestea pot include economisirea cu un anumit scop, diverse achiziții, pregătirea pentru pensie și chiar reducerea datoriilor.
2. Evaluarea situației actuale
Este esențial să știți situația financiară actuală. Calculați veniturile, cheltuielile lunare, activele (bunuri și economii) și datoriile (credite, împrumuturi etc.).
3. Crearea bugetului
Elaborați un buget lunar care să evidențieze veniturile și cheltuielile dumneavoastră. Acesta vă va ajuta să vă gestionați banii mult mai eficient.
4. Reducerea datoriilor
Dacă aveți datorii, planificați modalități de reducere a acestora. Prioritizați datoriile cu dobânzi mari și găsiți cel mai potrivit plan de rambursare.
5. Economisire și investiții
Stabiliți un plan de economisire și investiții. Decideți care este suma pe care vreți să o economisiți și care este suma pe care vreți să o investiți pentru a vă aduce câștiguri pe termen lung.
6. Asigurări și protecție
Pentru a vă proteja împotriva riscurilor financiare neprevăzute trebuie să aveți asigurări adecvate precum asigurarea de sănătate, de viață și asigurarea pentru bunuri.
7. Consultarea cu un specialist
Dacă procesul de planificare financiară pare prea complex, nu ezitați să apelați la ajutorul unui specialist. Un planificator financiar, consultant sau contabil vă poate oferi sfaturi relevante și informații care vă pot fi foarte utile.
MyWiz poate fi următoarea decizie înțeleaptă pe care o faceți! Aici găsiți servicii digitale de contabilitate și managementul activității firmei, bazate pe o platformă online complet automatizată!