Deschiderea firmei este primul pas către antreprenoriat dar și primul pas în lumea fiscalității. Însăși procedura de înregistrare a unei firme este una complexă și descurajatoare.
Ne propunem să trecem în revistă primii cinci pași esențiali pentru deschiderea unei firme în România. De la planificarea afacerii până la obținerea certificatului de înregistrare, vei găsi informațiile de bază de care ai nevoie pentru a începe cu dreptul în lumea afacerilor.
Planificarea afacerii reprezintă cel mai important pas în deschiderea unei firme, deoarece implică evaluarea ideii de afaceri, analiza pieței, identificarea concurenței și stabilirea obiectivelor și strategiilor pe termen scurt și lung. Un plan de afaceri bine structurat te va ajuta să te orientezi și să iei decizii informate în timpul procesului de înființare a firmei.
Pasul următor este alegerea denumirii și a structurii legale a firmei. Ar fi bine să te asiguri că denumirea firmei este unică și că nu este deja înregistrată la OSIM. De asemenea, trebuie să respecte regulile și restricțiile impuse de lege. Structura legală a firmei poate fi de tip societate cu răspundere limitată (SRL), Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau alte forme juridice, în funcție de nevoile și obiectivele afacerii tale.
Alegerea obiectului principal de activitate al firmei este o altă decizie importantă. Obiectul principal de activitate (codul CAEN) va defini domeniul în care afacerea ta va opera și poate avea un impact asupra aplicării reglementărilor legale și fiscale. Este esențial să alegi cu atenție obiectul de activitate, luând în considerare piața, competențele, obiectivele și interesele tale.
Un PFA poate obține maxim cinci coduri CAEN, unul principal și patru secundare, iar un SRL poate avea doar un cod CAEN principal și un număr nelimitat de coduri secundare.
Există și anumite coduri pentru care sunt necesare autorizații prealabile. Consultanții MyWiz, sunt gata să ofere antreprenorilor sfaturi și soluții, dincolo de activitățile contabile reglementate, 100% online. Soluțiile noastre contribuie constant la succesul afacerilor din diverse domenii, cum ar fi: e-commerce, producție, IT&C, HoReCa, turism, retail, design sau arhitectură.
După ce ai finalizat planificarea și ai stabilit denumirea, structura legală și obiectul de activitate, următorul pas este înregistrarea firmei. Acest proces implică redactarea actului constitutiv al societății, obținerea unui număr unic de înregistrare (CUI) și înregistrarea societății la Oficiul Registrului Comerțului. De asemenea, tot în această fază se va deschide un cont bancar dedicat firmei și se vor obține autorizațiile de funcționare (aplicabil doar în anumite industrii).
Ultimul pas în acest demers este obținerea certificatului de înregistrare – documentul oficial care atestă înregistrarea firmei. Pentru a obține certificatul de înregistrare, trebuie prezentate toate documentele și formularele necesare la Oficiul Registrului Comerțului.
*Te invităm să descoperi un articol care acoperă integral procesul de înmatriculare al firmei la ONRC.
După verificarea și aprobarea cererii, se emite certificatul de înregistrare, care va confirma oficial înființarea firmei.
Deschiderea unei firme în România este un proces complex și meticulos, din care noi am descris doar cei mai importanți cinci pași. Vestea bună este că experții contabili MyWiz pot prelua activitățile consumatoare de timp. Ei se vor asigura că sunt îndeplinite toate cerințele legale și fiscale și te vor ajuta să ai un început de drum cât mai lin.
Contactează echipa MyWiz și îți vei deschide firma 100% online, în timp record!