Blog Contactează-ne: 0742 035 425[email protected]

Cash flow-ul – esența afacerii tale

Orice afacere, în special una la început de drum, se confruntă cu o multitudine de provocări: de la a avea un produs sau un serviciu excelent la a lucra cu oamenii potriviți și, bineînțeles, de a găsi clienți. În goana de zi cu zi, antreprenorii, uneori, uită cât de important este să aibă suficienți bani pentru a crește conform planului de business pe care și l-au propus. Din acest motiv, problemele de lichiditate ajung să le creeze adevărate obstacole, ceea ce pot pune piedici în activitate sau, în cel mai rău caz, pot conduce inclusiv la faliment. Menținerea unui cash flow sau flux de numerar sănătos trebuie să fie o prioritate pentru orice antreprenor. Dar ce înseamnă mai exact acest cash flow, care sunt factorii care îl influențează și cum poți să-l îmbunătățești pentru a avea un business de succes?

Ce este fluxul de numerar?

Cash flow-ul este, pe scurt, fluxul fondurilor care intră și ies din conturile afacerii tale. În mod ideal, acesta ar trebui monitorizat săptămânal, astfel încât compania ta să funcționeze și să crească în mod sustenabil.

Trebui să mai știi că fluxuri de numerar pot fi:

Pozitive – atunci când banii care intră în afacerea ta sunt mai mulți decât banii care ies. Iar pentru ca afacerea ta să evolueze în mod optim, este important să menții un nivel pozitiv de cash flow.

Negative – atunci când ieșirile de numerar sunt mai mari decât intrările. În cazul în care afacerea ta se află în această situație, este crucial să remediezi problema cât mai repede. Soluția este fie să crești încasările, fie să reduci sau să amâni plățile.

Dacă îți dorești ca afacerea ta să aibă un cash flow pozitiv, este nevoie să analizezi și să administrezi în mod eficient încasările și plățile. Astfel, caută să faci periodic o analiză a conturilor pentru a te asigura că dispui de suficient capital pentru a-ți acoperi obligațiile financiare viitoare.

profit

Profit versus flux de numerar

După cum știi deja, profitul nu este echivalent cu fluxul de numerar. Dar de ce este util să le analizăm comparativ pentru a cât de sănătoasă financiar este afacerea ta?

În primul rând, ideea că poți analiza declarația de profit și pierderi pentru a vedea care este starea cash flow-ului în afacerea ta este una eronată. Când vorbim despre cash flow, trebuie să luăm în considerare o multitudine de factori, cum sunt valorile de încasat, plățile de efectuat etc. Pe lângă profit și pierderi (P&L), este necesară gestionarea eficientă a acestor factori.

Din acest motiv, să știi dacă ai obținut profit sau dacă ai pierderi nu este același lucru cu a ști care este situația financiară companiei tale. Astfel, profitul, definit în contabilitate, este venitul minus cheltuieli. Atunci când facturezi un client pentru produsele sau serviciile oferite, creezi venituri. Încasarea propriu-zisă a banilor creează fluxul de numerar.

Așadar, cash flow-ul pozitiv este necesar pentru a genera profit și pentru a putea crește afacerea în mod sănătos și sustenabil.

Cum să îmbunătățești fluxul de numerar

Uneori, proprietarii de afaceri văd în creșterea economică soluția la o problemă de cash flow. Astfel, aceștia își ating obiectivul de creștere a afacerii, dar observă ulterior că și-au sporit problemele de cash-flow.

Expansiunea afacerii tale, cu cheltuielile aferente, trebuie planificată din timp. Din fericire, există câteva măsuri practice pe care le poți lua pentru a gestiona mai bine fluxul de numerar pentru creșterea business-ului. Anume:

Creșterea adaosului din vânzări

Dacă vrei să-ți dezvolți business-ul, pare de la sine înțeles să încerci să atragi noi clienți sau să vinzi bunuri sau servicii suplimentare clienților existenți. În practică, lucrurile nu sunt atât de simple.

Să obții noi clienți este esențial pentru o afacere în creștere, dar este nevoie de timp și bani pentru a converti potențialii clienți în surse de vânzări.

Astfel, să vinzi mai mult clienților existenți este mai ieftin și poți face acest lucru analizând cu atenție ce cumpără aceștia și de ce. Astfel, poți crește marja de profit și genera un cash flow pozitiv.

Important este, în cazul în care vânzările sunt pe credit, să fii atent să nu sporești creanțele.

accounts receivable

Înăsprirea condițiilor de creditare și urmărirea atentă a facturilor scadente

Adesea, companiile sunt nevoite să acorde credite clienților, în special atunci când afacerea se află la început de drum sau când este în creștere. Din acest motiv, caută mereu să te documentezi pentru a determina riscul de a acorda credite fiecărui client și verifică-i înainte referințele.

Câteva întrebări utile pe care le poți pune:

  • Își pot plăti facturile la timp?
  • Afacerea lor este stabilă?
  • Au probleme de lichidități?

De asemenea, fii atent mereu la ce facturi sunt scadente la clienți și ia măsuri dacă aceștia nu plătesc la timp. Stabilește o procedură clară, cu acțiuni concrete în funcție de cât de mare este întârzierea la plată. Poți chiar să setezi emailuri automate de reminder inclusiv pentru a atrage clienților atenția că urmează o dată scadentă. De cele mai multe ori, întârzierile la plată nu sunt rău intenționate, ci doar rezultatul unei lipse de organizare. Din acest motiv, nu ezita nici să te auzi la telefon cu clienții tăi sau să stabilești întâlniri dacă observi că întârzierile devin un obicei.

Bonificații pentru plățile în avans

O opțiune pentru creșterea cash flow-ului este să le oferi clienților bonificații dacă plătesc înaintea scadentei facturii, cum ar fi reduceri de preț. Deși această practică poate avea un impact asupra marjei de profit, te poate ajuta la gestionarea fluxului de numerar prin stimularea clienților să efectueze plățile mai devreme decât prevăd termenele obișnuite de plată. Cu toate acestea, este important să ții minte că reducerile de preț reprezintă o soluție temporară, la care să apelezi doar în cazuri deosebite.

Termene mai mari de plată către furnizori

Uneori, poți ajunge la un flux de numerar pozitiv, doar din alinierea termenelor de plată ale clienților cu cele către furnizori. În mod ideal, facturile către clienți ar trebui să fie scadente în același timp sau chiar înaintea celor către furnizori. Astfel, te asiguri că nu plătești furnizorii din propriul buzunar, riscând să-ți destabilizezi cash flow-ul, ci direct din ceea ce încasezi de la clienți.

Împrumuturile

Problemele de flux de numerar pe termen scurt te pot împinge să faci un împrumut de la bancă sau alte instituții financiare. O opțiune este să accesezi un împrumut amortizat pe termen lung.

Planifică și estimează fluxul de numerar din viitor

În business, planificarea și analiza activităților din viitor sunt cruciale. Astfel, nu e suficient să observi situația ta financiară din trecut, ci trebuie să te uiți atent la ce cheltuieli urmează să ai și ce facturi ai de încasat, astfel încât să te asiguri că iei, în prezent, măsurile necesare pentru a evita problemele de cash flow și a avea un business sănătos.

În final, cel mai eficient mod de a ține situația financiară a afacerii tale sub control este să urmărești săptămânal, dacă nu chiar zilnic,

În consecință, ai nevoie de o vedere de ansamblu asupra afacerii tale, să poți crea proiecții din ce în ce mai bune când vine vorba despre cash flow. Cu ajutorul MyWiz, poți face exact acest lucru, și chiar foarte ușor. Pentru că ai la îndemână un serviciu de contabilitate și management financiar bazat pe o platformă software online complet automatizată care îți oferă toate datele de care ai nevoie pentru a-ți gestiona eficient afacerea. Astfel, vezi foarte ușor ce fonduri ai în companie în orice moment, înțelegi exact unde se duc banii pe care îi încasezi (când și de ce), observi unde sunt întârzierile încasarile de la clienți, care sunt termenele de plată către furnizori, și poți face predicții financiare informate pe care să-ți bazezi planurile de dezvoltare. Cu MyWiz ești mereu la curent cu tot ce se întâmplă în companie și poți interveni chiar înainte să apară probleme financiare.

Tu cum te asiguri că ai mereu o vedere de ansamblu asupra business-ului și un cash flow sănătos?

E-Book Gratuit!